Friday, 5 August 2011

Golden Churn

Ahh.. Lama nyer tak ngedate blog nie.. Rindu rase nye.. Bukan tak nak hapdate, tapi takde entri menarik untuk dimuatkan.. Lagipon, aku bukan blogger tegar.. Setakat nak isi masa lapang jer.. Hihi..

Korg penah guna..??

Baru-baru ni kite digempar dengan berita yang tak best didengar.. Pasal mentega jenama Golden Churn.. Aiyoyooo~~ Haram la weh.. Dah la kebanyakan pembuat kek lapis menggunakan mentega tu.. Mungkin sedap kot.. Tapi kenapa aku rasa macam penah guna masa kt sekolah dulu ha??? Alamakk.. Masa Form 3 dulu, ade belajar buat kek lapis.. Harap-harap, mentega lain la.. =.="

Dengar berita, semua peralatan membuat kek lapis kena samak.. Yang tak boleh bla nye, mak aku turut join aktiviti menyamak ni.. Abes disamak nyer pinggan mangkuk kat dapur tu.. hahah.. Langkah pencegahan..

Mesti lepas ni kek lapis kureng laku kan.. Kalau orang yang dipercayai yang jual tu takpe.. Takot yang jual kat supermarket ke.. Tu yang takot tu.. Mak sedare aku orang Sarawak.. Kalau nak makan, pegi rumah die ok la kot sebab adik dia yang buat.. Hahah.. InsyaAllah selamat..

Macam-macam dunia sekarang ni kan.. Itu haram.. Ini haram.. Risau nyer~~

Sluurrpp.. Terliur teman nengok pose2 cmnie~

Dah terliur, ape kate kite belajar wat kek lapis sendiri nak?? Kalo beli kat luar, dah ragu-ragu.. Jom belajar wat
Kek Lapis Prune~

Bahan-bahan ( square baking tin-small )

  • 250g butter
  • 1 1/4 cawan gula castor
  • 7 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 paket Cream Crackers (kalau bole yg tawar)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan susu pekat
  • Coloring ikut suke
  • Sunsweet prune or asam deduwit

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
  3. Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
  4. Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
  5. Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
  6. Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
  7. Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama.

Credit to : My Resepi





0 cakap cakap:

Post a Comment