Harini takde apa-apa aktiviti yang best pon.. Aku bangun pagi, tengok mak tengah cantas pokok bunga.. Aku sekadar merenung jer.. Haha.. Pastu, kemas-kemas umah, sapu sampah n masak.. Actually, aku goreng ikan jer dengan udang jer.. Gulai mak aku yang buat..
Di petang yang indah cmni, aku rase boring giler la.. Perut pon lapar sebab aku makan nasik cipot jer.. Tak lalu nak makan sebab pagi-pagi lagi aku dah balun eskrem Walls.. Hahah.. So, aku pon memasak Mee Goreng Ala Mamak.. Tapi aku malas la beria nak wat cucur ape semua.. Tauhu pulak takde kat rumah.. Aku guna ape yang ada jer..
Bahan-bahan (4-5 orang)
500g mee kuning
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap
4 biji telur
1 mangkuk taugeh
Tauhu goreng
Garam
Minyak masak
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap
4 biji telur
1 mangkuk taugeh
Tauhu goreng
Garam
Minyak masak
Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar, sos cili, serbuk kari, sos tiram dan kicap.
3. Masukkan mee kuning dan gaul hingga sekata.
4. Masukkan telur, biarkan telur masak sedikit dan kacau hingga sekata.
5. Masukkan tauhu goreng dan taugeh.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap kalau ada hirisan limau nipis/kasturi dan cili.
2. Masukkan cili kisar, sos cili, serbuk kari, sos tiram dan kicap.
3. Masukkan mee kuning dan gaul hingga sekata.
4. Masukkan telur, biarkan telur masak sedikit dan kacau hingga sekata.
5. Masukkan tauhu goreng dan taugeh.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Siap untuk dihidangkan. Lebih sedap kalau ada hirisan limau nipis/kasturi dan cili.
![]() |
Camnie la lebih kurang.. Tapi ni bukan gambar mee aku wat tu.. Hehe.. |
Resepi ni aku cilok dari blog Oh Malaysia.. Credit kepada blog nie.. :)
0 cakap cakap:
Post a Comment